Булочка рецепты узбек тилида

Булочка тайёрлаш — рецепти, усуллари, хамиртурушли булочка учун масалликлар

Булочка – одатда юмалоқ ёки овал шаклда бўлган кичик нончалар. Бу каби пишириқ жуда мащур – болаликдан буён барча мазали булочкаларни севиб истеъмол қилади: ширин булочкалар, мак, майиз, долчин, мураббо, кунжутли, уйни эслатадиган булочкалар. Агар сиз уй шароитида тайёрлаш учун булочка рецептини, ҳамирини тайёрлаш сирларини излаётган бўлсангиз, қуйида ҳамиртурушли булочка тайёрлаш жараёни билан танишишингиз мумкин.

БУЛOЧКА ТАЙЁРЛАШ УЧУН КЕРАКЛИ МАСАЛЛИҚЛАР
Рецепт 16 та булочка учун мўлжалланган

3/4 стакан (180мл) сут;
3/4 стакан (180мл) сув;
1/2 стакан (100 г) шакар;
1 чой қошиқ туз;
2 та туҳум;
5 чой қошиқ (15 г) қуруқ фаол ҳамиртуруш;
5 стакан (700 г) ун;
100 грамм маргарин ёки сариёғ (эритилади);
Юзасига суртиш учун туҳум сариғи (ҳохишга кўра).
БУЛOЧКА ТАЙЁРЛАШ УСУЛИ
Тайёргарлик кўриш: 30 дақиқа | Тайёрлаш: 15 дақиқа | Умумий вақт: 45 дақиқа

Ўртача оловда кичикроқ идишда сут, сув, шакар ва тузни қиздиринг. Суюқлик иссиқ эмас, балки илиқ (45 °C атрофида) бўлиши керак. Oловдан олинг, сўнг ҳамиртуруш ва енгил урилган туҳум қўшинг, аралаштиринг.
Каттароқ идишга ун солинг. Унда ботиқлик хосил қилинг ва хосил бўлган чуқурчага ҳамиртуруш-сутли аралашмани қуйинг. Аралаштирманг. Идиш қопқоғини ёпинг ва 20-30 дақиқа қолдиринг.
Эритилган маргаринни унга қўшинг ва яҳшилаб аралаштиринг. Ҳамир жуда ёпишқоқ бўлса, яна қўшимча ун қўшинг. Бироз аралаштириб, булочка ҳамири кўтарилиши учун идишни 20-30 дақиқа давомида ёпиб қўйинг.
Ҳамирдан кичик булочкалар ясаб, пишириш листига теринг. Устини ёпинг ва янада кўпроқ ко”тарилиши учун илиқ жойда 20-30 дақиқа қолдиринг. Булочкалар устига туҳум сариғини суртишингиз мумкин, шунда улар юзаси янада қизариб пишади.
15 дақиқа давомида олдиндан 200 °C гача қиздирилган печда пиширинг.
БУЛOЧКА МАЗАЛИ ВА ЮМШOҚ ЧИҚИШИ СИРЛАРИ
Ун албатта олий навли бўлиши керак. Бундан ташқари, у идеал қуруқ бўлиши ва яҳши эланганлиги хам ахамиятга эга. Агар ушбу қоидага риоя қилинса, ҳамир бир ҳилда чиқади, унда эримай қолган унли тўпчалар ёки ёт жисмлар бўлмайди.

Булочка учун маргарин ёки сариёғ танлаш масаласига келганда, хар ким ўз таъбига мосини танлаши мумкин. Лекин сут ҳонаки ва ёғли бўлса, булочка ўта ёғли бўлиб кетмаслиги учун маргариндан фойдаланган маъқул. Ҳонаки сутдан тайёрланган булочкалар янада мазалироқ чиқади.

Шакарни ёқтирувчилар (ёки аксинча, камроқ ҳуш кўрувчилар) рецептга бироз ўзгартириш киритиш истагида бўлишса, бунда эхтиёткор бўлмоқлик керак. Шакарни жуда кам солиш ҳамир кўтарилишига салбий таъсир қилади, чунки ҳамиртуруш айнан шакар билан озиқланади. Уни ошириб юбориш натижасида эса ҳамир шунчаки ачиб қолади.

Туз миқдори – пишириқ тайёрлашнинг мухим нуқталаридан бири, хатто ширинлик бўлса хам. Ҳамирни шўр хам, таъмсиз қилиш хам керакмас. Туз миқдори шакар миқдорига боғлиқ. Рецептда кўрсатилган нисбатга амал қилиш булочкалар ширин чиқишини таъминлайди.

Читайте также:  Фарш для домашних купат рецепт

Катикга сода ва уксусни солиб, ачитиб куямиз. Идишда тухум ва шакарни оппок булгунича купиртирамиз. Салат ёги, кавартма, какао кетма-кетликда солиниб, устидан ачиган катикни солиб, аралаштирамиз. Аралашмамиз суюк кашасимон булгунича ун кушилади. Духовка листига озгина маргарин суртиб, аралашмани иккига булиб, кизиган духовкада урта оловда.

Пардек енгил ва жуда ҳам мазали ширинлик! Ҳар қандай дастурхондан ўзининг ёрқин ўрнини эгалловчи ширинлик. Яқинларингиз учун ушбу ширинликни тайёрланг ва ҳушкайфият улашинг.

Медовик рецепти (медовий торт, рус. медовый торт – асалли торт) таҳминан 200 йил олдин, император Александр И нинг ошпази унинг ҳотини учун ажойиб ширинликлар тайёрлаганида пайдо бўлган. Кулинарнинг номи тариҳда сақланиб қолмаган, аммо русча медовик торти қандолатчилик санъати классикасига айланди. Хозирги кунда мазали асалли тортнинг жуда кўп.

Кўркам ва юмшоқ. Эътиборингизга Турк ошхонасининг рецептларидан бирини тақдим этамиз. Ҳар қандай торт учун ажойиб танлов. Тайёрланиши оддий, натижаси сизни лол қолдириши турган гап.

Крокембуш — французча торт ҳисобланиб, енгил ва ҳуштаъм. Тайёрланиши бироз вақтингизни олсада, натижаси ҳар қандай дастурхон даврасида барча учун маъқул бўлади.

Бугун ковокдан тайёрланадиган ажойиб пирог рецепти билан булишамиз.

Творогни ҳушламайдиган болажонлар учун ажойиб танлов. Нафақат болажонлар балки, катталар учун ҳам жуда маъқул бўлади. Ҳар қандай дастурхондан ўзининг ёрқин ўрнини эгаллайди. Нозик ва мазали ушбу запеканкани яқинларингиз учун тайёрланг.

Ун уртаси очилиб, ёг солинади. Сунгра косадаги шур сув солиниб, хамир корилади. Хамир булакларга булиниб, зувала холида тиндирилади. Тинган зувалаларни узун тесма холига келтириб, бир бармок калинлигида кесиб чикилади. Кесилган булакчаларни узунасига киргичга куйиб, курсаткич бармок ёрдамида шакл берилади. Сунг, бугирсокчалар ёгда, урта оловда.

Пирог – бу одатда начинкаси бўлган ҳамирли пишириқдир. Унинг очиқ ва ёпиқ тури мавжуд: очиқ турдагисида начинка ҳамир устида турса, ёпиқ турдагисида начинка ҳамир ичида бўлади. Мазали пироглар тайёрлашнинг кўплаб ретсептлари мавжуд: олмали, лимонли, мурабболи, гўштли, қатиқли пирог ва кўплаб бошқа турдагилар. Агар сизни оддий пирог пишириш.

Бодом Бодомнинг ачик ва чучик турлари мавжуд. Абу Али ибн Сино ачик бодомнинг уруги ва мойи йуталда, астмада, упка силида кон тупиришда ишлатган. Ишлатиш учун Ачик бодом ёгидан сикиб ёги олинади ва шу ёгдан бир чой кошикдан кунига 3-4 махал овкатдан ярим соат олдин ичиб турилади. Мой (ёг) олишни иложи болмаса Ачик бодомнинг данагини уруги билан.

Источник

Klassik bulochka retsepti

Ustki qismi qarsildoq, ichi yumshoq bulochkalar dasturxon davrasida hech kimning e’tiboridan chetda qolmasligi turgan gap. Tayyorlanishi hech qanday qiyinchilik tug’dirmaydi. Hushbo’y isi xonadoningizga taralishi bilanoq, dasturxonga tortishga ulgurmasingizdan ushbu bulochkalar birzumda yo’q bo’lib qoladi.

Kerakli masalliqlar:

Xamirni ko’pirtirish uchun tayyorlangan massa

Tayyorlash usuli:

1. Birinchi navbatda xamirni ko’pirtirish uchun ko’rsatilgan masalliqlarni birlashtiring. Aralashtiring, hajmi 2 marotabagacha ko’paygunga qadar issiq joyga olib qo’ying.

Читайте также:  Александрийский кулич пошаговый рецепт

2. So’ng, tayyor massaga saryog’, shakar bilan biroz ko’pirtirilgan tuxum sariqlari, vanilin shakari va tuzni solib, yaxshilab aralashtiring.

3. Unni soling va yumshoq xamir qoring. Xamirni 1 soatga hajmi ko’tarilishi uchun olib qo’ying. Hajmi ko’tarilgan xamirni yana bir marotaba mushtlab, qaytadan hajmi ko’tarilishi uchun qoldiring.

4. Tayyor xamirni teng hajmda bir necha bo’laklarga bo’ling. Ushbu retseptda 600 gramm xamir tayyorlanib, 50 grammdan, 12 ta bo’lak chiqarilgan.

5. Xamir bo’laklaridan zuvalachalar qiling. Pishirish qolipiga unchalik zich qilmasdan xamir bo’laklarini terib chiqing. Xamir bo’laklarini bir necha daqiqaga hajmi ko’tarilishi uchun qoldiring.

6. Bulochkalarning ustini 2 osh qoshiq sut qo’shilgan tuxum bilan surting. Sepish uchun tayyorlangan massa bilan sepib chiqing.

7. Bulochkalar ustiga sepish uchun: 2 osh qoshiq saryog’ni 3 osh qoshiq un, 2 osh qoshiq shakar bilan birlashtiring. Qo’lingizda birlashtirilgan masalliqlarni ushoqlang.

8. 180 darajada qizdirilgan pechda 20-25 daqiqa davomida pishiring.

Источник

Bulochka tayyorlash — retsepti, usullari, xamirturushli bulochka uchun masalliqlar

Bulochka — odatda yumaloq yoki oval shaklda bo’lgan kichik nonchalar. Bu kabi pishiriq juda mashhur — bolalikdan buyon barcha mazali bulochkalarni sevib iste’mol qiladi: shirin bulochkalar, mak, mayiz, dolchin, murabbo, kunjutli, uyni eslatadigan bulochkalar. Agar siz uy sharoitida tayyorlash uchun bulochka retseptini, xamirini tayyorlash sirlarini izlayotgan bo’lsangiz, quyida xamirturushli bulochka tayyorlash jarayoni bilan tanishishingiz mumkin.

Bulochka tayyorlash uchun kerakli masalliqlar

Retsept 16 ta bulochka uchun mo’ljallangan

  • 3/4 stakan (180ml) sut;
  • 3/4 stakan (180ml) suv;
  • 1/2 stakan (100 g) shakar;
  • 1 choy qoshiq tuz;
  • 2 ta tuxum;
  • 5 choy qoshiq (15 g) quruq faol xamirturush;
  • 5 stakan (700 g) un;
  • 100 gramm margarin yoki sariyog’ (eritiladi);
  • Yuzasiga surtish uchun tuxum sarig’i (xohishga ko’ra).

Bulochka tayyorlash usuli

Tayyorgarlik ko’rish: 30 daqiqa | Tayyorlash: 15 daqiqa | Umumiy vaqt: 45 daqiqa

  1. O’rtacha olovda kichikroq idishda sut, suv, shakar va tuzni qizdiring. Suyuqlik issiq emas, balki iliq (45 °C atrofida) bo’lishi kerak. Olovdan oling, so’ng xamirturush va yengil urilgan tuxum qo’shing, aralashtiring.
  2. Kattaroq idishga un soling. Unda botiqlik hosil qiling va hosil bo’lgan chuqurchaga xamirturush-sutli aralashmani quying. Aralashtirmang. Idish qopqog’ini yoping va 20-30 daqiqa qoldiring.
  3. Eritilgan margarinni unga qo’shing va yaxshilab aralashtiring. Xamir juda yopishqoq bo’lsa, yana qo’shimcha un qo’shing. Biroz aralashtirib, bulochka xamiri ko’tarilishi uchun idishni 20-30 daqiqa davomida yopib qo’ying.
  4. Xamirdan kichik bulochkalar yasab, pishirish listiga tering. Ustini yoping va yanada ko’proq ko»tarilishi uchun iliq joyda 20-30 daqiqa qoldiring. Bulochkalar ustiga tuxum sarig’ini surtishingiz mumkin, shunda ular yuzasi yanada qizarib pishadi.
  5. 15 daqiqa davomida oldindan 200 °C gacha qizdirilgan pechda pishiring.

Bulochka mazali va yumshoq chiqishi sirlari

Un albatta oliy navli bo’lishi kerak. Bundan tashqari, u ideal quruq bo’lishi va yaxshi elanganligi ham ahamiyatga ega. Agar ushbu qoidaga rioya qilinsa, xamir bir xilda chiqadi, unda erimay qolgan unli to’pchalar yoki yot jismlar bo’lmaydi.

Читайте также:  Вьетнамские острые соусы рецепты

Bulochka uchun margarin yoki sariyog’ tanlash masalasiga kelganda, har kim o’z ta’biga mosini tanlashi mumkin. Lekin sut xonaki va yog’li bo’lsa, bulochka o’ta yog’li bo’lib ketmasligi uchun margarindan foydalangan ma’qul. Xonaki sutdan tayyorlangan bulochkalar yanada mazaliroq chiqadi.

Shakarni yoqtiruvchilar (yoki aksincha, kamroq xush ko’ruvchilar) retseptga biroz o’zgartirish kiritish istagida bo’lishsa, bunda ehtiyotkor bo’lmoqlik kerak. Shakarni juda kam solish xamir ko’tarilishiga salbiy ta’sir qiladi, chunki xamirturush aynan shakar bilan oziqlanadi. Uni oshirib yuborish natijasida esa xamir shunchaki achib qoladi.

Tuz miqdori — pishiriq tayyorlashning muhim nuqtalaridan biri, hatto shirinlik bo’lsa ham. Xamirni sho’r ham, ta’msiz qilish ham kerakmas. Tuz miqdori shakar miqdoriga bog’liq. Retseptda ko’rsatilgan nisbatga amal qilish bulochkalar shirin chiqishini ta’minlaydi.

Источник

Рогалик булочка

шанба, 2015 Сентябр 12 Лола Хакимова

1. Сут — 200 гр.
2. Тухум — 4-5 дона
3. Маргарин — 250-300 гр
4. Шакар — 3-4 ош қошиқ
5. Ўсимлик ёғи — 0,5 пиёла
6. Ачитқи — 1 ош қошиқ
7. Туз — 1 чой қошиқ
8. Ун

2 стакан унга илиқ сут, шакар, ачитқи ва туз солиниб, аралаштирилади ва 1 соатга иссиқ жойга ўраб қўйилади.

Тухум ва ёғ аралаштирилиб, ошган массага солинади. Ва қўлга ёпишмайдиган юмшоқ хамир қорилади. Хамир 5 бўлакка бўлиниб, хар бир бўлак ёйилади.

Маргарин 5 бўлакка бўлиниб, ёйилган хамирлар устига суртиб чиқилади. Сўнг хамир ўралиб, рулет ҳолига келтирилади ва целофан пакетга солиниб, музлаткичга 5-6 соатга қўйилади.

Музлаткичдан олинган хамир ўртача юпқаликда ёйилади ва 16 бўлакка бўлинади. Бу бўлакчалар ичига начинкани солиб, ўраб, усти безатилади ва олдиндан қиздирилган духовкада пиширилади.

Начинка сифатида мак, майдаланган ёнғоқ, корица ёки ирис ишлатишингиз мумки. Устки безакка кокос қириндиси ёки шакар ишлатиш мумкин.

Рулет ҳолига келтирилган хамир бўлакларини узоқ муддат сақлаб, биттадан ҳар куни нонуштага пиширишингиз мумкин.

Источник

Булочки по узбекски

  • Мука 500 гр.
  • Вода 220 мг.
  • Масло оливковое 3-4 ст.лож
  • Соль 1 чай.лож.
  • Сахар 1 чай.лож.
  • Дрожжи сухие 1 чай.лож.
  • Вам понадобится: 2 ч. 30 мин.
  • География блюда:Узбекская
  • Основной ингредиент:Мука
  • Тип блюда:Завтрак

В теплой воде развести сахар, ложку муки и дрожжи.

Высыпать остальную муку с солью и влить масло.

Замесить тесто и вернуть в миску, накрыть крышкой и оставить на час.

Когда тесто поднимется, нужно его обмять.

Разделить на 6 частей. Из каждой части сформировать лепешку, края собрать сверху, закрепить, перевернуть узелком на стол и покатать по столу, формуя круглые булочки.

Булочки кладем на противень, смазать дно стакана маслом и сделать углубления в булочке.

Внутреннюю часть проколоть вилкой.

Оставить булочки на минут 40.

Выпекать булочки при температуре 200 гр. минут 20.

Источник

Оцените статью
Adblock
detector