Lemon loaf cake рецепт

Весна в доме: рецепт лимонного кекса

Этот сочный лимонный кекс без преувеличения лучшее, что я когда-либо пробовала. Его можно приготовить на завтрак или обед, а еще он станет отличным вариантом выпечки на Пасху. К екс получается влажным, но в то же время очень воздушным, ну и, конечно, нереально ароматным. В общем, он идеально подойдет для любого случая и никого не оставит равнодушным!

Время приготовления: 40 минут

Ингредиенты

190 гр пшеничной муки

1 ч. л. разрыхлителя

115 гр сливочного масла (комнатной температуры)

2 больших или 3 маленьких яйца (комнатной температуры)

сок половины лимона

сок одного лимона

3 ст. л. сахарной пудры

120 гр сахарной пудры

1 ½ ст. л. лимонного сока

Приготовление

1. Разогрейте духовку до 177℃. Подготовьте прямоугольную форму для кекса (можно использовать круглую форму для кекса с отверстием посередине).
2. В миске смешайте муку, разрыхлитель, лимонную цедру и соль.
3. В чаше миксера с насадкой-весло (если у вас ручной миксер, возьмите большую чашу), взбейте сливочное масло с сахаром на средней скорости до тех пор, пока масса не станет однородной и воздушной, потребуется около 4 минут. Соберите лопаткой массу со стенок чаши по мере необходимости.
4. Переключите скорость миксера на низкую, добавляйте яйца по одному за раз, затем добавьте лимонный сок. Взбивайте на средней скорости до объединения.
5. На низкой скорости миксера, добавьте треть сухих ингредиентов и взбейте до объединения, добавьте пахту. Продолжайте поочередно добавлять пахту и муку до тех пор, пока масса не станет однородной.
6. Выложите тесто в заранее подготовленную форму и выпекайте около 40-50 минут, пока кекс не станет красивого золотистого цвета и зубочистка будет почти сухая. Главное не передержать!
7. Оставьте кекс остывать примерно на 10 минут. Смешайте лимонный сок с сахарной пудры для лимонного сиропа. Аккуратно извлеките кекс из формы и положите на решетку. Сделайте деревянной палочкой много отверстий, чтоб сироп хорошо пропитал кекс, и при помощи кисточки или ложки пропитайте его на поверхности.
8. Полностью остудите кекс. Затем приготовьте глазурь: для этого смешайте сахарную пудру с молоком и лимонным соком. Если вы видите, что ваш сироп получается чересчур жидким, добавьте еще пудры.
9. Залейте кекс глазурью и подождите пока она «схватится».

Читайте также:  Мороженое сливки простой рецепт

Заметки

* Для того, чтобы сделать пахту, налейте молоко в удобную для вас емкость и оставьте при комнатной температуре на несколько дней. Или же вы можете добавить лимонный сок в молоко и слегка подогреть — это ускорит «скисание».

* Обязательно используйте ингредиенты комнатной температуры, выпечка получается очень нежной и воздушной.

* Хранить кекс можно при комнатной температуре до 4 дней.

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ БЫТЬ ИНТЕРЕСНО

Источник

Lemon drizzle cake

It’s difficult not to demolish this classic lemon drizzle in just one sitting, so why not make two at once?

Freezable

Nutrition: per slice

Highlight Nutrient Unit
kcal 399
fat 21 g
saturates 13 g
carbs 50 g
sugars 33 g
fibre 1 g
protein 5 g
low in salt 0.3 g

Ingredients

  • 225g unsalted butter, softened
  • 225g caster sugar
  • 4 eggs
  • 225g self-raising flour
  • 1 lemon, zested

For the drizzle topping

Method

Heat the oven to 180C/160C fan/gas 4.

Beat together the butter and caster sugar until pale and creamy, then add the eggs, one at a time, slowly mixing through.

Sift in the self-raising flour, then add the lemon zest and mix until well combined.

Line a loaf tin (8 x 21cm) with greaseproof paper, then spoon in the mixture and level the top with a spoon.

Bake for 45-50 mins until a thin skewer inserted into the centre of the cake comes out clean.

While the cake is cooling in its tin, mix together the lemons juice and caster sugar to make the drizzle.

Prick the warm cake all over with a skewer or fork, then pour over the drizzle – the juice will sink in and the sugar will form a lovely, crisp topping.

Leave in the tin until completely cool, then remove and serve. Will keep in an airtight container for 3-4 days, or freeze for up to 1 month.

Источник

Lemon and lavender loaf cake

less than 30 mins

30 mins to 1 hour

This is such a simple loaf cake — a variation on the classic lemon drizzle — and it works a treat. It has a wonderful, light texture, a very fresh taste and it looks incredibly pretty – perfect with a cuppa on a sunny afternoon.

You can buy dried, edible lavender from baking suppliers and some supermarkets. Alternatively, if you have lavender growing in your garden, you can use fresh buds and leaves, finely chopped.

less than 30 mins

30 mins to 1 hour

Ingredients

For the cake

  • 250g/9oz plain flour
  • ½ tsp baking powder
  • ½ tsp bicarbonate of soda
  • 125g/4½oz caster sugar
  • 1½ tbsp edible lavender
  • 2 unwaxed lemons, finely grated zest only
  • 2 large free-range eggs
  • 200g/7oz plain, full-fat yoghurt
  • 100g/3½oz unsalted butter, melted

For the lemon drizzle

For the topping

  • 1 tbsp granulated sugar
  • 2 tsp edible lavender

Method

Heat your oven to 180C/350F/Gas 4. Line a 1kg/2lb 4oz loaf tin (around 10x20cm/4x8in base measurement) with baking parchment.

In a bowl, combine the flour, raising agents, sugar, lavender and lemon zest.

In a jug, beat the eggs with the yoghurt and melted butter. Pour this onto the dry ingredients and, using a spatula, stir until just combined.

Pour into the prepared tin and bake for 40 minutes, or until a skewer inserted into the centre of the cake comes out clean.

Remove the cake from the oven and prick it deeply all over with a cocktail stick.

Mix the ingredients for the drizzle together and pour over the hot cake. Sprinkle over the granulated sugar and then the lavender. Leave to cool completely in the tin before slicing.

Источник

Loaf cake recipes

Bake up a treat for afternoon tea with delicious, easy loaf cake recipes like classic banana bread, double chocolate cake and the ever popular lemon drizzle.

Lemon curd & blueberry loaf cake

Kids can help make this simple springtime treat – delicious with extra lemon curd and yogurt as a pud, or serve with a cuppa

Brilliant banana loaf

A cross between banana bread and a drizzle cake, this easy banana loaf recipe is a quick bake that can be frozen. It’s great for using up overripe bananas, too.

Double chocolate loaf cake

Chocolate and cake are two of our favourite things, so what’s not to love about this indulgent cake?

Lemon drizzle cake

It’s difficult not to demolish this classic lemon drizzle in just one sitting, so why not make two at once?

Easy pound cake

Bring a smile to your friends and family with a slice of our vanilla pound cake. It’s the perfect partner to a cuppa for elevenses or afternoon tea

Spiced honey drizzle cake

Enjoy this fabulous honey cake made with mixed spice and ginger and a lovely honey butter drizzle topping. It’s ideal for afternoon tea or elevenses

Cobnut & apple loaf cake

This loaf cake is simple and seasonal, using fresh autumnal cobnuts and apples, topped with dreamy dulce de leche

Gingerbread & honey loaf

Make our multifunctional ginger and honey loaf cake. Enjoy with yogurt and stewed fruit for a festive brunch, or try as a teatime treat slathered with butter

Blackberry & apple loaf

This moist and fruity cake is a great way to get kids to eat fruit, you may have trouble stopping them!

Madeira loaf cake

A classic English sponge cake, delicately flavoured with lemon and almond — perfect for afternoon tea.

Date, banana & rum loaf

A tasty cake with no added fat or sugar — try it to believe it. Plus it’s easily made gluten-free

Caramel apple loaf cake

Moist cake topped with a sticky, crunchy topping will keep your guests coming back for more

Snowy coconut loaf cake

Have the kids help you make this snowy coconut loaf cake. Decorate with coconut shavings, ‘snowballs’, and anything else you like

Tea loaf

Enjoy a classic, fruity cake, packed full of plump tea-infused sultanas and raisins. Slice it into thick wedges and spread with salted butter for a satisfying treat

Jaffa drizzle loaf

If you like Jaffa Cakes, you’ll love the moist, fruity cake. It will keep for a week, but it’s unlikely to last that long

Chocolate & sesame loaf cake

Tahini gives this cake a subtle nutty flavour that partners perfectly with rich chocolate. This recipe makes 2 cakes, so why not freeze one as a treat for another day!

Источник

Easy lemon drizzle cake

less than 30 mins

30 mins to 1 hour

This wonderfully simple lemon drizzle cake recipe is super-quick to prepare and perfect for weekend baking with the kids. If you want to make a lemon cake in a different shape, try our cake calculator.

less than 30 mins

30 mins to 1 hour

Ingredients

  • 225g/8oz unsalted butter, softened, plus extra for greasing
  • 225g/8oz caster sugar
  • 4 free-range eggs
  • 225g/8oz self-raising flour
  • 1 unwaxed lemon, zest and juice
  • 85g/3oz icing sugar

Method

Preheat the oven to 180C/160C Fan/Gas 4. Grease a 900g/2lb loaf tin with a little butter and line with baking paper.

Tip the remaining butter and caster sugar into a food processor and blend for a few seconds. Add the eggs one at a time, blending after each addition. Add the flour and lemon zest and blend until smooth.

Pour the batter into the lined baking tin, flatten the top with the back of a spoon and bake for 50–55 minutes.

Meanwhile, stir together the lemon juice and icing sugar. When the cake has cooled a little, poke holes in the top using a skewer, chopstick or a piece of raw spaghetti. Drizzle over the icing, set aside for a few minutes, and serve.

Recipe Tips

To freeze, make the cake up to step 3 and allow the cake to cool completely. Wrap in a double layer of clingfilm and freeze for up to 3 months. Defrost at room temperature, wrapped, for 3 hours. Continue with the recipe and then pour the lemon drizzle icing over the defrosted cake before serving.

Источник

Оцените статью
Adblock
detector